DE MÅLNINGAR jag benämner som ”profana ikoner” är målade på grunderade träplattor enligt samma princip som användes redan under medeltiden vid förgyllningar på träföremål. Ikonmålningar skapas också med en liknande teknik.
När jag vid mitten av 1990-talet fick möjlighet att lära mig förgyllning, började jag pröva att måla med akvarell och gouachefärger på samma underlag som används vid förgyllningsarbete. Efter en tids experimenterande tyckte jag att tekniken verkligen tillförde något till mina bilder. Den lyster i färgerna jag får fram är nästa omöjlig att skapa på annat vis.
Grunderingen som jag lägger på träplattorna kallas för kredering. Ingridienserna är harlim (animaliskt lim) och olika sorters krita. Kritan blandas försiktigt ner i en uppvärmd limlösning (ca 70°) och strykes sedan på träplattorna i 6-9 lager.
När ytan är torr slipas den alldeles jämn med ett fint slippapper. Den får då en alldeles speciell karaktär, som en blandning av marmor och elfenben. Ytan blir mycket hård och tålig. Därefter är plattan färdig att måla på. När sedan målningen är klar stryker jag vax över hela bildytan. Vaxet får torka i ca ett dygn och sedan polerar jag med en mjuk bomullstrasa. Slutligen, för att få fram den speciella glansen, polerar jag med en agatsten (polersten) i jämna små rörelser över
hela bilden och sist polering med bomullstrasa igen. Jag har valt att inte sätta glas på målningarna därför att det skulle förta uttrycket i bilden.
Om målningen efter ett tag skulle bli matt kan man polera upp glansen igen med en torr mjuk bomullstrasa. Eftersom ytan inte tål vatten, använd aldrig fuktig eller våt trasa för då löses färgen upp.