Om

Parallellt med min konstnärliga verksamhet har jag arbetat som grafisk formgivare. Startade mitt företag – Dahlqvist Grafisk 1994.

Grafisk formgivning

Har idag ett antal fasta kunder som jag arbetar med. Producerar tidningar, Nyhetsbrev, trycksaker av olika slag samt har även uppdrag som webmaster och fotograf.

Bildkonst

Det blev ett självklart val för mig i slutet av min tonårstid att välja att utbilda mig till bildkonstnär. Sedan 1981 har jag arbetat på deltid med mitt bildskapande. Numer pensionär och med lite mer tid för konstnärlig arbete.

Startade min verksamhet 1994 och har sedan dess haft ett stort antal uppdrag av olika karaktär.

CD-omslag, bokformgivning, kataloger, annonser, webbsidor, tidningar, webbredaktörsuppdrag, layout- och originalarbete, webbdesign, foto- och illustrationsuppdrag med mera.
Mitt första jobb var som skyltmålare och dekoratör på Svenska Mässan i Göteborg. Där lärde jag mig bl.a att texta med pensel och plakatfärg. Satte texter till skyltar med trätyper och skar schabloner i kartong och ”stöpplade” text.  Det var en bra ”skola” som bland annat gav mig en känsla för bokstäver och text.
Arbetar med Adobe- InDesign, Photoshop, Illustrator, Acrobat, med fler.
Efter mer än tjugofem års erfarenhet har jag ett gediget kunnande inom trycksaksproduktion.

Så gott som hela mitt vuxna liv har bildkonsten funnits med mig såväl som konstnär och i mitt förvärvsarbete

Livet är alldeles för kort. Jag att jag aldrig kommer hinna med att göra alla de bilder som fortfarande finns i mig.

Det tog mig rätt många år innan jag vågade släppa loss i mina bilder och följa intuitionens väg, vilket jag gjort nu i mer än 30 år. När jag tittar tillbaka ser jag tydliga förändringar i mina bilders uttryck. Detta utan att jag tagit medvetna beslut om att gå i en eller annan riktning, jag har bara försökt lita till det jag haft lust till och som blivit när jag satt mig att arbeta. Så arbetar jag nästan alltid. Börjar någonstans på papperet eller duken, sedan leder en form, en färg eller streck vidare till nästa enligt någon slags logisk eller ologisk konsekvens.

Under en period var jag nästan konkretist, för att efter en tid nästan aldrig måla eller teckna en enda kantig form. Det tycker jag är intressant, detta att vara med i en sådan här lång process och se dessa omedvetna förändringar som skett i mina bilder.

Många har velat kalla mig för surrealist och kanske är jag det? Fast jag har aldrig tagit ett beslut i en sådan riktning utan det ligger väl i så fall i min natur. Redan när jag målade mitt första stilleben på en konstskola fick jag kommentarer om att det såg “alldeles surrealistiskt” ut, fast jag bara målade av det jag såg.

För mig är det personliga uttrycket – lika unikt som ett fingeravtryck, det mest intressanta i olika konstnärsskap. Jag hoppas och tror att mina bilder är starkt personliga. När jag förmår överraska mig själv, sittande, tittande på en ny bild i ateljén och blir förvånad över resultatet, då gläds jag.

Övrigt

Engagemang inom kulturområdet

Utöver det konstnärliga, mitt företag och förvärvsarbete har jag varit engagerad i ett flertal styrelser och organisationer.
Efter avslutat konstutbildning var jag med och startade Ateljéföreningen Kanten där jag senare även blev ordförande. Satt med i den interimstyrelse som grundade Grafik i Väst och var aktiv även efter att föreningen startat. Suttit i Galleri Majnabbes styrelse under drygt 15 år och på senare år också skött all marknadsföring för galleriet. Ledamot i föreningen Ramverks styrelse under flera år. Från 2021 invald i redaktion/styrelse för Kulturtidningen Zenit. Skriver artiklar om konst och konstnärer samt ansvarig för hemsidan zenitkultur.se.

Rulla till toppen