profana-ikoner

Profana ikoner

Jag använder begreppet "Profana ikoner" på några av mina bilder. Det gör jag därför att de är målade med en likartad teknik som man använder när man målar traditionella ikoner, men eftersom mina motiv inte är av religiös art så blir de således "profana".


Jag skall förklara lite om den tekniken här och hur det kom sig att jag började med det.


Utsmyckning av GöteborgsOperan


1994 inför bygget av GöteborgsOperan startades en utbildning i stuckatur och föryllning för konstnärer på Konstnärernas Kollektivverkstad i Göteborg. Jag hade den fördelen att få gå dessa två utbildningar. Tanken var att de deltagande konstnärerna efteråt skulle arbeta i några månader med att färdigställa en konstnärlig gestaltning i den stora salongen. Gestaltningen bestod av ett antal förgyllda former som kunde associeras till vingar eller löv. Formerna skulle gjutas i gips och därefter förgyllas med slagmetall och bladguld innan de monterades på plats.



Förgyllning på gips


För att kunna lägga bladguld på gips (som är ett poröst material) krävs att man lägger på flera lager med en kritgrund som utgörs av krita och harlim (ett mycket hårt och starkt animaliskt lim). Man smälter harlimmet och löser upp kritan i limlösningen. Därefter strycker man med pensel på ett flertal lager på gipset för att få en bra mycket hållbarare yta som håller för att polera upp glansen i bladguldet. Efter varje lager med lim skall man dessutom slipa ytan jämn. Ett dammigt och tidskrävande arbete. Efter 8-10 lager grundering och slipning med finkorningt sandpapper är ytan färdig för bladguldsförgyllning.



Egen variant


Jag testade att grundera några träplattor när jag ändå hade tillgång till en färdig kritlösning och testade därefter att måla med akvarellfärger på den ytan. Det var ju helt annorlunda än att måla på papper. Jag har ju egentligen aldrig målat akvarell på vått papper så även om det var en helt annan yta, fungerade det ändå för mina bilder.

När jag gjort klart den första provplattan kändes den ändå väldigt matt och jag funderade på hur jag skulle få till mer lyster i bilden. Testade då först med att lägga ett lager bivax på målningen som jag sedan lät torka och därefter polera för att få fram en lyster. Det blev OK, men inte tillräckligt. Kom då på att blankpolera ytan med agatstenen och då hände det något med ytan. De blev nästan som en lackad yta fast med en glans som inte liknar något annat. Jag har därför valt att inte sätta glas på målningarna därför att det skulle förta uttrycket i bilden. Om målningen efter ett tag skulle bli matt kan man polera upp glansen igen med en torr mjuk bomullstrasa. Eftersom ytan inte tål vatten, använd aldrig fuktig eller våt trasa för då löses färgen upp.



Nuläge


Eftersom det är en ganska omfattande process att göra i ordning dessa plattor är det osäkert om jag kommer få möjlighet att bereda några nya. För många år sedan gjorde jag i ordning ca 50 st, vilket tog en dryg och dammig vecka i anspråk. Jag har ännu några omålade kvar och har också några nyligen färdigställda målningar som jag tänker visa på nästa utställning.

Så om jag gör en grov uppskattning skulle jag tro att jag tills idag gjort ca 40 st profana ikoner totalt, varav merparten är sålda.


Jan Peter Dahlqvist, oktober, 2017.


"Lägerplats", profan ikon, 13 x 15 cm, 1997

Preparerad träskiva, agatsten, påbörjad målning. Nedan en bild på målningen när den blev klar.

"Dansrytmer", profan ikon, 14 x 18 cm, 2011

"Gloria", profan ikon, 14 x 16 cm, 2007