Aktuellt

För närvarande är det inte så stor aktivitet med mitt bildskapande. Detta beror till största delen på att mitt försörjningsarbete tar upp en stor del av min tid. Det blir lite teckning och något målat på kvällar och helger, men eftersom jag numer blivit alltmer pillig och noggrann tar allt bildskapande mycket längre tid än det gjorde förr.

 

Jag drömmer om att ha tid för att jobba med mina bilder, men det blir nog så att jag får vänta till pensioneringen innan jag kan förverkliga detta.

 

Tänker att få iväg en utställningsansökan till några gallerier och andra utställningsarenor. Skulle man då ha sådan tur att man får en utställningstid kommer ju också lusten att göra nya bilder, så det är en bra trigger för att komma igång.

"Stödformer", teckning, kulspetspenna, 2017, 15 x 21 cm.

Det är ju tyvärr så för många konstnärer att man hamnar i jobbiga ekonomiska situationer när ingen efterfrågar ens kunnande och då blir man tvungen att hitta sin försörjning på annat håll, som kanske tar mer tid än man tänkt sig.

 

Man säkert stå ut med att leva fattigt som ung och ensam, men med familj och barn är det inte lika lätt. Man tröttnar ganska snabbt på att vara en fattig konstnär och "brinna" för konsten.

 

Det blir något av en ond cirkel. Ingen tid att arbeta i ateljén (om man har en) och därmed inte mycket gjort, inga utställningar, inga stipendier och inga inköp. Sen sitter man där med en lång och dyr konstutbildning, studielån och en längtan efter tid och möjlighet som inte längre finns.

 

Sådan är nog verkligheten för många konstnärer idag.

Copyright © Jan Peter Dahlqvist/Bildupphovsrätt, 2017

Följ mig på Instagram - Follow me at Instagram